Vegitalian

Jaar
2023

Het derde restaurant van Vegitalian, het razendpopulaire foodconcept uit Utrecht, is in de herfst van 2023 in Amsterdam geopend. In 2024 volgt een vierde vestiging in Rotterdam. De prijswinnende horecaondernemers achter het vegetarische en plantaardige casual dining concept werken voor de uitbreiding intensief samen met de impact-investeerders achter V-SQUARE om de restaurant-, catering- en bezorgketen uit te rollen. Sandenburg-DST is nauw betrokken bij de doorontwikkeling van het concept, ontwerp en implementatie.

Op 10 oktober opende aan de Bilderdijkstraat in Oud-West het restaurant Vegitalian, waar gasten terecht kunnen voor een kop koffie, lunch, borrel en diner. Naast een restaurant is ook een pizzabar, deli, catering en meeting space onderdeed van het concept. Alle gerechten zijn vega(n) en worden grotendeels bereid met verse, lokale en gezonde ingrediënten. Van zuurdesem sandwiches, wraps en kleurrijke bowls tot (glutenvrije) pasta’s en pizza’s. ‘Met het duurzame concept van Vegitalian willen we het grote publiek overtuigen dat het tijd is om onze eetgewoontes te veranderen’, zei mede-eigenaar Joep van den Besselaar tegen Het Parool. ‘We zijn een totaalconcept: Vegitalian is er waar en wanneer je maar wilt. Bedrijven die trek hebben in lekkere en duurzame vega(n) catering kunnen ook bij ons terecht. We willen het voor iedereen zo toegankelijk, makkelijk en feestelijk mogelijk maken om vega(n) te eten en zo een positieve impact te maken op de planeet, mensen en dierenwelzijn. Wij willen een bijdrage leveren door het maken van bewuste keuzes aantrekkelijk te maken voor een groter publiek.’

Vegitalian Schoutenstraat
Vegitalian Bilderdijkstraat

De filosofie van Vegitalian

Voor het ontwerp heeft mede-eigenaar Sippien Baarsma samen met haar zus Sita en het ontwerpteam van Sandenburg-DST het grote restaurant met 150 zitplaatsen een knusse uitstraling gegeven met hoekjes, nisjes en los ogende kamers. Wat direct opvalt aan het interieur is het opvallende en kleurrijke behang aan de muur. Dit zorgt in combinatie met een houten visgraatvloer, citroenboompjes en warme verlichte houten kasten achter de bar voor een moderne mediterraanse sfeer in het restaurant.

Vegitalian Bilderdijkstraat

Vegitalian is bedacht door Sippien Baarsma, Wichert van Rijn (Streetfoodclub Breda/Utrecht, Carmel Market, Rum Club) en Joep van den Bersselaar. Hun filosofie is dat betaalbaar lekker eten, creativiteit en gastheerschap hand in hand gaan met duurzaamheid en gezondheid. De eerste vestiging in de Utrechtse Schoutenstraat was een instant hit onder jong publiek tussen 20 en 45 jaar. In 2022 opende een Vegitalian pizzabar in de Nachtegaalstraat in de Domstad. De ambitie is om samen met de investeerders de komende jaren internationaal uit te breiden met tientallen locaties in binnen- en buitenland.

Vegitalian Utrecht

Vegitalian Nachtegaalstraat

V-SQUARE

Investeringsclub V-SQUARE omschrijft zichzelf als de groeimotor voor op plantaardige leest geschoeide restaurants en maaltijdbezorgers. De missie is de eiwittransitie te versnellen door gezond en duurzaam voedsel overal gemakkelijk bereikbaar te maken. Tegelijkertijd wil V-SQUARE met gezellig en heel lekker plantaardig eten zoveel mogelijk mensen verleiden hun eetgewoontes te veranderen. De groep ondernemers beschikt over diepgaande kennis van de markt en ervaring met hospitality, management, formulehoreca en internationale groei. Het bestaat uit ervaren ondernemers Felix Hillen (The Student Hotel/The Social Hub), Lucas Rijckmans, Markus Konings (conceptontwikkelingsbureau Sandenburg-DST) en Arjan Witteveen. V-SQUARE heeft Vegitalian geselecteerd als groeibriljant die met professioneel advies en slim groeikapitaal de komende jaren stevig kan doorgroeien tot een scale-up foodbrand met tientallen vestigingen in Europa.

“Vegitalian is niet zomaar een restaurant. Met ons ambitieuze en creatieve team blijven we bouwen aan ons concept.
Eind dit jaar lanceren we bijvoorbeeld ons inspiratieplatform waarop we verrassende vega(n) recepten
en tips over duurzaamheid en gezondheid delen.’’

Sippien Baarsma, mede-eigenaar Vegitalian.

Kernkwaliteiten van Vegitalian

Markus Koning van Sandenburg-DST: “Vegitalian zit helemaal op de trend en de tijdsgeest om de revolutie van plantaardig eten te versnellen. Het casual dining concept verandert de markt dankzij zeven kernkwaliteiten: enorm gedreven ondernemers, een buitengewoon aantrekkelijke propositie, de focus op hoge kwaliteit, internationale potentie, een smaakvol ontworpen interieurconcept, het Italiaanse lifestyle en community-gevoel, en elke dag een perfecte klantbeleving dankzij geweldig personeel. Vegitalian is een gamechanger, die met haar gezonde expansieplannen de transitie naar plantaardig eten stevig gaat stimuleren en consumenten zal inspireren.”

Nominatie

Het concept is genomineerd voor de Entree Awards 2023 in de categorie Best New Scale Up Concept. Op 27 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Project team

Markus Konings

CEO Sandenburg-DST

Ilse de Lange

Spatial Designer

Julia Amador Torra

Junior Spatial Designer

Bekijk hier: